Предоставено от Blogger.

6 мъжки въпроса, 6 факта, 6 отговора





Истина ли е, че мъжката кожа се нуждае от по-малко грижа, отколкото женската?
Това е чиста заблуда. Кожата на мъжете се нуждае от качествена грижа не по-малко (а в някои случаи дори повече) отколкото женската. Защото тя по-често е подложена на агресивни въздействия. Например ежедневното бръснене води до постоянно нарушение на предпазните функции на повърхностния слой на кожата и до микротравми.

По какво се отличава мъжката кожа от женската?
Кожата на мъжете е по-дебела и по-плътна, отколкото при жените, по-устойчива към външни раздразнения. До определена възраст признаците на стареене при мъжете са по-леко изразени, тъй като колагеновите влакна се изработват по-активно. Но подкожната тъкан е по-силно изразена при нежния пол. Затова, когато с напредване на възрастта намалее производството на колагена и се появят дълбоките бръчки, при мъжете те са по-силно изразени и трудно се поддават на корекция.

Какви са първите козметични проблеми при мъжете?
В детството, козметичните проблеми при момчетата и момичетата по принцип са общи. Това най-често да заболявания предизвикани от вируси, например, брадавици. В тийнейджерска възраст основните проблеми са акнето и себореята. Външно това се изразява с зачервяване и люспене на кожата на лицето, поява на пърхот в косата, а също и възпалителни обриви, на лицето, по гърба, горната част на гърдите.

Защо бръсненето причинява враснали косми или фоликулит?
Този проблем безпокои повечето мъже – той е свързан с дехидратирането на кожата и нарушението на бариерната функция на епидермиса. Ако врастването е много силно, се препоръчва фото или лазерна епилация.

Как се решава проблема с повишеното изпотяване в областта на подмишниците, китките и ходилата?
Най-често този процес е обвързан с хормоналния баланс и увеличеното функциониране на потните жлези. Подобен проблем може да сигнализира и за заболявания на вътрешните органи или нервната система. Често достатъчно е да се поддържа добра хигиена ( контрастен душ два пъти на ден, дезинфекция на обувките) и използване на антиперспиранти. Има и по-радикален начин, който решава въпроса за година напред – локална блокада на прекомерната функция на потните жлези с инжектиране на ботулотоксин (диспорт, ботокс).

В какво се изразяват гъбичните поражения по кожата и ноктите?
Външното проявление е във вид на напуквания, лющене и зачервяване на кожата на стъпалата, а също и изменението на цвета на удебеляване на ноктите и тяхното разрушаване. Лечението на тези гъбични инфекции е продължително и изисква търпение. За съжаление, патогенните гъбички се придават лесно от човек на човек, като може да се прихванат потенциално навсякъде – в басейните и други обществени места, на гости, при ползването на чужди чехли.

Artigos Relacionados