Предоставено от Blogger.

Всичко за коремчето и как да го махнем

Коремчето определено не са най-приятното нещо, което може да имате. Особено ако е лято и ви идва да закрачите по улицата само по бански.

За жалост, то е често срещано явление. За радост, ще ви подшушнем как да се отървете от него веднъж завинаги.

По принцип телата ни са конструирани да складират мазнини за всеки случай, като резерва за времето, когато тялото ни няма да получава достатъчно храна.

И понеже около нас изобилства от храна, „запасите ни си стоят в хранилището“ и след време клетките на мазнините започват да се умножават, защото го мислят за нормално.

Това натрупване на мазнини от своя страна може да повиши кръвната ни захар и да забави метаболизма и начина, по който тялото ни използва хормона инсулин.

Тези метаболитни изменения може да създадат риск от различни болести, като висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, диабет. Да не говорим за неприятния външен вид.

Коремните тлъстини

Има 2 вида мазнини, които се трупат в средната част на тялото: висцерални (или коремни) и субкотанни (или подкожни).

Субкотанната мазнина е отгоре и можете да я защипете с пръсти, докато висцералната обвива жизненоважни органи като стомаха и червата, например.

Голямото количество висцерална мазнина издава корема напред – това, на което се казва „бирено коремче“.

Именно тя причинява всички проблеми със здравето, особено при тези, които са с ябълковидна структура на тялото.

Останалите фактори

И така, защо някои от нас са предразположени да трупат мазнини около коремната област? Не съществува еднозначен отговор.

Но като цяло, за появата на закръглено коремче способстват много фактори, като хормони, гени, хранителни навици, стил на живот и движение и стрес.

Хормоните: Тестостеронът предразполага мъжете да изразходват мазнините около коремната област, докато дамският естроген прави така, че мазнините да се складират около бедрата, дупето и гърдите.

И когато нивата на естроген намалеят след менопаузата, жените започват да трупат мазнини и около корема си.

Стресът: Когато сме изложени на хроничен стрес, тялото ни буквално започва да прелива от хормона на стреса, наречен кортизол. Големите количества кортизол увеличават вероятността от натрупване на мазнини около корема.

Гените: Всеки човек е генетично програмиран да складира мазнината в различни количества.

Хранителните навици: Режимите, които вкючват енергийни и богати на мазнини храни, са по-благосклонни да благоприятстват създаването на висцерални мазнини

Движението: Физическата активност ни помага да намалим голямо количество от телесните мазнини, които складираме (включително коремните). И колкото повече упражнения правим, толкова повече тлъстини махаме.

Програмата ви с упражнения:

- За да намалите мазнините, са необходими от 30 до 60 минути аеробни упражнения, като спортно ходене, джогинг, плуване, каране на колело и тенис през повечето дни от седмицата. Ако времето ви е кът, разграфете го на по-къси периоди, но поддържайте пулса си ускорен през цялото време.

- Използвайте педометър (просто устройство, което брои стъпките ви).

Той ще ви помогне да прецените точно колко движение сте направили и дали е достатъчно.

За мнозина извървяването на 10 000 стъпки на ден е напълно достатъчно за контрол над количеството мазнини, но ако искате да свалите килца, ще ви е необходимо много повече.

- След 10 до 12 седмици упражнения, трябва да забележите голяма промяна в размера на талията си.

След това време, продължете да се придържате към ежедневния план, но увеличете чесотата и интензитета на упражненията, за да настроите тялото си към новите му параметри.

И така, стопите ли коремчето, не само ще подобрите здравето си, но ще изглеждате очевадно по-добре.

Artigos Relacionados